Τρίτη 12 Νοεμβρίου 2013

Η Κάρτα του Πολίτη μεταμφιέστηκε σε Α.Μ.Κ.Α.; Πως μπορεί να μας επηρεάσει αυτό στην νέα τάξη πραγμάτων;

    Το 2011-2012 ακουγόταν ότι θα κυκλοφορήσει η "Κάρτα του Πολίτη" όπου θα αντικαταστήσει την απλή ταυτότητα και θα περιέχει ένα τσιπάκι με διάφορα στοιχεία όπως αριθμό δημοτολογίου, ΑΦΜ, αριθμό αστυνομικής ταυτότητας κτλπ. Σκοπός αυτής της νέας κάρτας είναι να αντικαταστήσει την μεγάλη χαρτούρα που κουβαλάμε σε κάθε περίπτωση που ασχολούμαστε με οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία.Επομένως θα είναι η ψηφιακή "υπογραφή" του κάθε πολίτη. Προφανώς κάθετι που θα περιέχει η κάρτα θα προστατεύονται από την εθνική νομοθεσία για την προστασία των προσωπικών δεδομένων.
    Πόσο χρήσιμη όμως είναι αυτή η κάρτα και κατά πόσο "επικίνδυνη" για την παραβίαση των προσωπικών δεδομένων. Ας ξεκινήσουμε με την χρησιμότητά της, σίγουρα το να χρονοτριβείς καθημερινά σε μία δημόσια υπηρεσία ή το να τρέχεις απο υπηρεσία σε υπηρεσία για να έχεις τα κατάλληλα χαρτιά για οποιαδήποτε δουλειά θέλεις να κάνεις με το δημόσιο, είναι κουραστικό και χάνεις χρήμα. Πολλές φορές δημιουργούνται ψυχολογικές εκρήξεις στις υπηρεσίες είτε από λάθη των πολιτών είτε των υπαλλήλων. Μια τέτοια κάρτα αν τελικά χρησιμοποιηθεί σωστά και περιέχει όλα τα στοιχεία που χρειάζονται οι δημόσιες υπηρεσίες θα μας "έσωζε" από πολύ κόπο, χρόνο και διάθεση χρήματος. Βέβαια δεν θα μπορούσε να σταματήσει την γραφειοκρατεία του δημόσιου τομέα.Άρα εκεί που θα είχες να δώσεις 30 χαρτιά για να γίνεις ελεύθερος επαγγελματίας θα δώσεις ~28  ~27, όχι και μεγάλη διαφορά.
    Αν αυτή την κάρτα την χρησιμοποιήσουν όμως για να συνδέεσαι με τραπεζικούς λογαριασμούς ή για να κάνεις αγορές ή για το ιατρικό σου ιστορικό τότε διασχίζουμε επικίνδυνα νερά της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.Τίποτα προφανώς μέχρι τώρα δεν έχει υποθεί από την κυβέρνηση για την χρήση της κάρτα με αυτό το σκοπό, παρά μόνο υποθέσεις υπάρχουν από κινδυνολόγους. Επιστρέφουμε στους κινδύνους της κάρτας όπως θα είναι τώρα. εαν κάποιος μπορεί να υποκλέψει στοιχεία όπως τον αριθμό της ταυτότητας, το Α.Φ.Μ. ή το που ψηφίζεις, δεν νομίζω οτι την καθιστά τόσο επικίνδυνη. Και αυτή τη στιγμή μπορεί κάποιος δημόσιος υπάλληλος να μάθει το ΑΦΜ μας ή να δει την φορολογική μας δήλωση στην εφορία. Αλλά μέχρι εκεί. Αν η κάρτα περιέχει μόνο αυτά τα χαρακτηριστηκά δεν αποτελεί απειλή για τα προσωπικά δεδομένα. Αυτό που πρέπει να προσέξουμε στην χρήση της κάρτας είναι κατά πόσο θα εξελίσετε και τι νέα χαρακτηριστικά θα περιέχει η κάθε καινούργια της έκδοση. Δεν θέλω να αναλύσω το κατά πόσο ασφαλής θα είναι αφού ξέρουμε ότι πάντα θα υπάρχουν άτομα εκεί έξω που μπορούν να παραβιάσουν τον κώδικα οποιασδήποτε ασφαλιστικής ψηφιακής δικλείδας μεδιάφορους τρόπους.
Τα προσωπικά δεδομένα μας μεταφέρονται στο διαδίκτυο καθημερινά με την χρήση διάφορων ιστοτόπων, όπως το facebook, ή ακόμη και με τα email μας και τα διάγορα "κλικ" που κάνουμε σε οποιδήποτε ιστοσελίδα. Και σχεδόν πάντα με τον δικό μας "ελεύθερο" αφού δεχόμαστε ότι "terms of use" μας πασάρουν και σχεδόν ποτέ δεν τους διαβάζουμε όλους.
  Και εδώ θα ήθελα να πω για τοΑ.Μ.Κ.Α που όλοι πια έχουμε και κάποιοι το έχουν και σε κάρτες. Σιγά σιγά  όπως βλέπουμε χωρίς να ακούγεται ο τίτλος κάρτα του πολίτη, μας το επέβαλλαν με άλλο τρόπο πιο ύπουλο μέσω της ασφάλισης. Όπως βλέπουμε όσο φασαρία και να έγινε με την κάρτα του πολίτη τελικά σιγά σιγά θα μας την επιβάλλουν  χωρίς να μπορούμε να αντιδράσουμε. Και η αντίδραση συνδέεται με το προηγούμενο άρθρο μου. Μήπως τελικά όλα είναι προσχεδιασμένα, μήπως το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να κοιτάμε; Εαν οι νέες κάρτες έχουν και μπαρκουουντς τότε τι θα γίνει; Όλοι θα έχουμε από ένα μπαρκοουνττσιπάκι πάνω μας για να μας αναγνωρίζουν από τα γενοφάσκια μας από τι ασθένειες θα έχουμε μέχρι το τι φάγαμε απογευματινό φάγαμε; Υπάρχει λύση σε όλα αυτά; Θα το συζητήσουμε σε επόμενο άρθρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλώ να είστε κόσμιοι, ο σεβασμός είναι ένα από τα μεγαλύτερα αγαθά της ελευθερίας.